Den 6. – z Puebla de Valverde do Utielu Poprvé nesdílíme s Honzíkem společný pokoj a užíváme si pocitů velkouzenářů Míry a Igora. No nic moc, trochu nuda, a navíc ke mně furt Honza leze, že mi bude pomáhat se zápisem. Opomněl jsem zmínit, že kromě zapisovatele a koncového jezdce (zametače) mám i funkci nekompromisního Fantozziho . Ráno čekáme, než se rozpustí mlha a vyrážíme do hory trochu později, což po včerejšku některým jenom prospělo. Čekají nás trochu vyšší kopečky (2000+). Prvních cca 100km je orgamastronických. Prostě nádhera. Teplota cca 20st. a nikde nikdo. I když na vrcholku Javalambre v protisměru potkáváme nějakého endurošpaněla na motocyklu rakouské provenience (jak jinak …) a chválí naše počínání. Fotíme, natáčíme další videa, kocháme se krajinou a už trochu netrpělivě vyhlížíme bar. Jsme uprostřed ničeho, takže do civilizace se dostáváme až kolem třetí. Kamioňácká hospoda nabízí kompletní menu za směšný peníz. Problém je objednávka, všechno je pouze ve španělštině (už naštěstí ne v katalánštině) a objednat si není jednoduché. Lingvisticky méně vybavený Honzík disponuje zajímavou aplikací, která nám pomáhá ve výběru. Foťákem v telefonu namíříš na jídelní lístek a aplikace ti to s určitou přesností přeloží do češtiny. Jak se později ukazuje problém je ta „určitá přesnost“. Spoléhaje se na aplikaci si svorně (já a Honza) objednáváme vepřové klusáky na mandlové omáčce (už nám ty chobotnice a sepie lezou krkem). No posléze se ukazuje, že „klusáky“ jsou konce prasečích noh obalené v nepoživatelném tuku na ještě hnusnější omáčce. Já ani Honza jsme se toho ani nedotkli, náčelník z piety několik „klusáků“ pozřel. Ponaučení – hlavně žádný experimenty a objednávat si jenom čemu na 100 % rozumíš! Španělé jedí hrozný věci. Jak jsem (jsme) byli nadšeni z prvních 100km, tak zbytek trasy (cca 80km) byl na „pikaču“ - asfalt, sem tam polňačka, ale vlastně o ničem. TET trasy (TransEuropeanTrails) projíždějí (zaznamenávají) různí borci na různých strojích, takže i zážitkovost a obtížnost je různá. Ubytováváme se ve vinařství Vera de Estenas kousek od Utielu. Tříchodové menu obsahuje i láhev vína, já s Mírou zde opravdu nestrádáme. Zítra uskutečníme zrychlený přesun na sever, začíná tu být trochu horko (v nížině přes 30st) a chceme si hlavně dostatečně užít Pyreneje. zpět Výpis komentářůJarča jarkafialova@centrum.cz2024-05-28 Ahoj cestovatelé, tak teda ty "klusáky", to bych nedala. Vypadá to jako pěknej blivajz. Vaše reportáže jsou super. Díky za ně. Příroda je tam tak nádherná...... A hlídejte kameramana, aby někam nezahučel ze strázu. Vypadalo to nebezpečně. Ať se nálada v mužstvu brzy uklidní (a to se říká, že chlapi se vždycky dohodnou ...) :-) Mějte se krásně a přeji hezké další přírodní i gastro zážitky. pa Jarča Přidat komentář |
MENUHOMEAKTUALITYNoční spoj Olbia - Livorno | 2024-10-03Tady budeme bydlet - kabinka 8146 Jak vypadá obecní vývěska s parte? Posuďte nyní. | 2024-10-02 Posuďte i věk některých zesnulých. Především Sardky mají pěkně tuhý kořínek! Link na zvětšené foto je zde: PARTE_TABLO ( doporučuji otevřít v novém okně prohlížeče ) Pulpo Fritto s karotkovým pyré - dnes v extrémní gastronomii zaskakuje Veronika | 2024-09-29 Dnes mě při přípravě gastronomické aktuality nahradila Veronika. Říká: až po pokapání citronem je to to pravé! Sardské Nurhagy - nikdo pořádně neví, kde se tu vzaly a k čemu sloužily | 2024-09-29 Stáří těchto staveb je 1700-730 př. n l. Vrhají impozantní dojem. Je jich tu spousta. Celkem asi cca 7000 po celé Sardinii Jak také může vypadat jídelní lístek ? | 2024-09-27 Ve Francii je poměrně běžný tento typ menu. Číšník jej pak tahá od stolu ke stolu a pokládá na volnou židle od vedlejšího stolu. Nutná podmínka je, že nesmí být plná hospoda. Pak to přestává fungovat. Doporučím tento styl i Vencovi Pitrovi v Mladošovicích! HISTORICKÉ VÝPRAVY:Po stopách jarní španělské kampaně - tentokráte s Honzou, Igorem a Sváťou |